Uutiset

Seuraa meitä Facebookissa!

Kuvia Moosegrove kissoista: Heikki Siltala

Tuotteet

This Cat RocksLue lisää »

Sokoke


Muutama sana sokokeista
Sokoke on erittäin älykäs ja aktiivinen kissa. Jotkut yksilöt ovat myös melko puheliaita - tätä ei voi olla mainitsematta sillä sokoken ääni on varsin voimakas. Sokoke nauttii ihmisten sekä muiden eläinten seurasta, kiintyy omistajaansa hyvin voimakkaasti ja seuraa tätä kaikkialle, mutta ei yleensä viihdy sylissä kovinkaan pitkiä aikoja. Sokoke myös aistii omistajansa mielentilat hyvin herkästi ja käyttäytyy niiden mukaisesti. Villeistä sukujuuristaan huolimatta sokoke ei ole millään lailla agressiivinen kissa, vaan vaaran uhatessa jäykistää lihaksensa ja koittaa paeta paikalta mahdollisimman nopeasti.
Sokoke nauttii hiekkakylvyistä - ja kaipaa yleensä vierelleen lajitoverin. Yksi sokokeiden huomattavista piirteistä onkin niiden kiintyminen toisiinsa. Ne voivat olla hyvinkin mustasukkaisia puolisoistaan ja stressaantuvat erossa ollessaan. Isä ja äiti pitävät pennuistaan yhteisesti huolta: emon tavoin isä huolehtii siitä, että pennuilla on lämmin, pitää ne puhtaina ja vartioi pesää vaaroilta. Usein myös vanhemmat sisarukset osallistuvat pentujen hoitoon.
Sokoket, alunperin sademetsän asukit, asuivat puissa ja se selittää niiden hyvin lihaksikkaan ja jäntevän vartalon sekä sen, että miksi ne rakastavat kiipeillä. Sokoken alkuperäiseen ruokavalioon kuuluvat perhoset, hyönteiset ja ruohot - ne syövät myös vihanneksia ja hedelmiä, erityisiä suosikkeja ovat tomaatit, banaanit ja melonit.
info.png Luonnon muovaamana rotuna sokoket ovat hyvin terveitä ja elinvoimaisia kissoja. Sokokeilla ei esiinny esimerkiksi ole sellaisia geneettisiä sairauksia, joita löytyy muilta kissaroduilta.tataweb.jpeg
FI*Moosegrove Hakuna Matata Kuva: Ida Sousa

2010_thaata.jpeg
FI*Moosegrove Hakuna Matata Kuva: Ida Sousa

2010_11_07_thaata_zani_1.jpeg
CH, N*Kimburu Sungura Sana of Moosegrove aka Zani ja ensimmäinen Suomessa syntynyt sokoke FI*Moosegrove Hakuna Matata aka Thaata.

Sokoke - Valloittava harvinaisuus Afrikan sydämestä
Yksi Afrikan viimeisistä sademetsistä, upea Arabuko-Sokoke-sademetsä, sijaitsee Kenian rannikolla Itä-Afrikassa. Tuo pitkään muista Afrikan sademetsistä eristyksissä ollut 400 kilometrin kokoinen sademetsä-alue on hyvin ainutlaatuinen, sillä siellä asustaa monia sellaisia kasvi- ja eläinlajeja, joita ei löydy mistään muualta.

Yksi näistä lajeista on hyvin kaunis ja ainutlaatuinen, myöhemmin sokokeksi nimetty kissarotu. Sokoken matka Afrikan sademetsän villikissasta rotukissaksi on varsin mielenkiintoinen. Kaikki alkoi vuonna 1978, Jeni Slater löysi kookospalmuplantaasiltaan varsin harvinaislaatuisen näköisiä tabbykuvioisia kissanpentuja, jollaisia ei Itä-Afrikassa normaalisti tavata. Tyypillinen kenialainen maatiaiskissahan on rakenteeltaan hyvin raskastekoinen ja paksuturkkinen, joten nämä elegantit, korkeajalkaiset kissat upeine turkkeineen olivat ihmeellinen näky. Jeni tiesi heti, että näissä kissoissa on jotakin varsin ainutlaatuista ja vei saman tien kaksi upeaa kissanpentua kotiinsa.

Matkallaan Keniaan Gloria Moelderup, Jenin tanskalainen ystävätär ja liiketoveri, haltioitui Jenin kissojen ainutlaatuisuudesta ja vei hänkin paluumatkallaan mukanaan Tanskaan ensimmäiset kaksi sokokea, Mzurin ja Jenin, vuonna 1984. Tuona samana vuonna ne olivat ensi kertaa esillä kissanäyttelyssä Kööpenhaminassa ja heti seuraavana vuonna ensimmäinen Euroopassa syntynyt sokoke-pentue näki päivänvalon. Vuonna 1991 Gloria toi kolme uutta sokokea Tanskaan: Kalin, Kazin ja Kara-Karan. Vuosi myöhemmin 6.syyskuuta Vissenbergin kissanäyttelyssä Tanskassa rotu esiteltiin yhdeksäntoista sokoken voimin FIFélle ja sen seurauksena rotu hyväksyttiin vuonna 1993.

Sokoke on edelleen hyvin harvinainen kissarotu: rekisteröityjä sokokeja on tällä hetkellä ympäri maailman  yhteensä vain noin sadan yksilön verran. Tämän lisäksi tosin myös uusia sokokeja on viime vuosina löydetty Keniasta ja niitä on tuotu sieltä sekä Eurooppaan että Amerikkaan. Sokokeja rekisteröidään meidän leveyspiireillä noviisina, mikäli niillä on todistus siitä, että ne ovat syntyneet Arabuko-Sokoke -sademetsän alueella
info.png Elokuussa 2007 Kimburu Sungura Sana of Moosegrove aka Zani, ensimmäinen sokokemme, muutti Suomeen. Kaksi vuotta myöhemmin, tammikuussa 2009, seurasi  pikku neidillemme kauan odotettu kumppani N*Kimburu Oktavo. 1.10.2010 saimme olla todistamassa historiallista tapahtumaa kun ensimmäinen sokoke-pentu FI*Moosegrove Hakuna Matata syntyi. Thata on siis ensimmäinen Suomessa syntynyt Sokoke. 11.3.2011  tarina sai jatkoa, sillä Thatalle syntyi 3 uutta sisarusta yhdistelmästä Zani x Oktavo. Ennen tuontisokokeitamme Suomessa on virallisesti rekisteröity kolme sokokea (vuosina 2000-2002). Suomessa on tällä hetkellä yhteensä yhdeksän sokokea.